woensdag 28 maart 2012

Dat was ..... cvi-conferentie 2012

Al weer een week geleden. De cvi-conferentie van 2012 is al weer een week passé. Tijd om terug te blikken op twee enerverende dagen. Maar waar te beginnen? Bij de verrassende setting van de grote zaal? Bij de twee keynotes die zo verschrikkelijk verschillend waren? Of over die voor-de-klas-staande collega's van mijn eigen roc die er weer niet waren? Nee, ik begin bij wat voor mijzelf een primeur was: conferentieblogger.

Conferentieblogger
Uitgenodigd om over alles te schrijven wat ik maar wilde en geen kwantiteitseis. En wat viel het tegen om te doen. Bij een presentatie zitten, actief luisteren en er ook nog iets van vinden is geen probleem. Maar tegelijkertijd aantekeningen maken om er later een samenhangend verhaal van te maken is een ander ding. Ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik iets gemist had terwijl ik op mijn pc'tje teksten zat in te kloppen. Petje af voor multi-producenten als Joël de Bruijn en Wilfred Rubens die er blijkbaar geen moeite mee hebben. Oefening baart waarschijnlijk ook hier de kunst. Wat mij verder opviel was dat ik presentaties in deze rol op een andere manier ervaar dan als alleen toehoorder.

Presentaties
Dan mijn eigen presentaties. De eerste, met collega E, had ons veel hoofdbrekens gekost in de voorbereiding. Hoe breng je het begrip Onderscheidende kwaliteit over het voetlicht? Nou, blijkbaar heeft ons format van een aantal casussen en de bingomachine, die bepaalde welke casus besproken werd, gewerkt. Verhitte discussies waren het gevolg van het toucheren van open zenuwen. En opvallend (alhoewel?) hoeveel organisaties gevangen zitten in de val van het niveau van 'de inspectie vindt het goed dus is het goed'. En die niet bij machte zijn om te voldoen aan wat de cursisten verwachten, laat staan zich te onderscheiden.
Ook dit jaar hadden we weer een inbreng in de Verdiepingsconferentie. Helaaas kon een Drempelloos-sessie niet doorgaan en hebben we het maar beperkt in onderwerp en personeel. Samen met Karin Winters, een mooi voorbeeld van samenwerking onderwijs-bedrijfsleven, hebben we met de aanwezigen onderzocht wat de mogelijkheden zijn als je een klas voor je hebt die allemaal verschillende apparaten bij zich hebben. Het blijkt dus dat de enige voorwaarde voor succes een goede internetverbinding is, voor de rest maakt het niet veel uit. Mooi was de opdracht om naar de site met alle dialecten in Nederland te gaan en daar een dialect aan te klikken. Uit vele telefoons en tablets klonken tegelijkertijd allemaal verschillende dialecten, bij elkaar een eigen dialect vormend. Prachtig om te zien ook!

Domper
Teleurstellend vond ik de presentatie over Augmented reality van roc De Leijgraaf. Niet omdat de presentatie an sich slecht was, integendeel, de voorbereiding was zo te zien zeer gedegen geweest: de zaal hing vol met voorbeelden van toepassingen en de heren hadden het zekere voor het onzekere genomen en eigen verbindingsmogelijkheden meegebracht. En toch kwam er niet uit wat er in zat vanwege de beroerde internetverbindingen. Zo jammer dat het tonen van een techniek van de zeer nabije toekomst met geweldige mogelijkheden in het onderwijs om die reden niet uit de verf komt. Ik ben van mening dat het garanderen van internetverbinding hoger op de prioriteitenlijst voor organiserende roc's moet staan dan het garanderen van slaapgelegenheid. Volgens mij staat de I voor innovatie.

Conferentiepomp
Een conferentie met de sub-functie van dorpspomp, dat is de CVI-conferentie langzaamaan voor mij geworden. Vele bekenden gesproken, weer aantal nieuwe contacten opgedaan en dat allemaal in die sfeer die ik zo kenmerkend vind. Niet dat gedrag van 'kijk eens hoe goed ik ben', maar meer van 'dit ging goed' en 'dit ging minder goed of zelfs fout'. Het is een sfeer die ik ook in mijn klas nastreef, een sfeer namelijk waarin geleerd kan worden. Ik dank de organisatie en de deelnemers dan ook voor de mogelijkheid die ze mij geboden hebben om weer te leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten