woensdag 21 maart 2012

ELO en video

Frans en Michael zijn medewerkers van “Helix Learning”, het Steunpunt Onderwijs & ICT van ROC Westerschelde (en op termijn wellicht ook ROC Zeeland). Hun taak: Ondersteuning en advisering op het gebied van Onderwijs & ICT.

De presentatie gaat over Chamillo 2.0: Een open source ELO. Chamillo 2.0 is een vernieuwde en meer toekomstgerichte versie van Chamillo 1.8, en is meer gebruikers- en samenwerkingsgericht dan de oude versie. Daarnaast is de interfacing naar andere systemen beter geregeld.

Chamillo is Repository-based: iedereen heeft een eigen “bak” met learning objects. Die objecten kunnen gebruikt worden binnen (Chamillo) applicaties. Alle materialen worden dus eenmalig op een centrale plaats binnen de ELO opgeslagen. Bijzonder is, dat het in deze repository mogelijk is om een eigen metadataset aan te maken (bv NL-LOM). Een erg nuttige eigenschap die in veel ELO’s ontbreekt. Ik zou wel willen dat wij dat ook hadden……

Video wordt in een externe Streaming Media Server (Media Mosa), dus buiten Chamillo opgeslagen. En dat laatste is nu net waar ik voor gekomen ben. ROC Eindhoven begint in toenemende mate aan te lopen tegen de beperkingen van video opslag in onze ELO. Met name Zorg gebruikt steeds meer video. Er moet een oplossing komen. Wellicht is dat media Mosa. Maar daarmee ben je er nog niet. Licentiekosten? Hosten of zelf een server optuigen? Koppeling met de ELO?

Interessant om te zien hoe je vanuit de ELO op basis van kenmerken kunt zoeken naar videomateriaal op de server en dit in de ELO kunt uitserveren, net als bij Youtube. Maar kan dit ook met documenten, en Scorm-paketten? Er zijn nog veel vragen. Voor de zomer willen we antwoorden hebben op deze vragen. Michael en Frans: we komen binnenkort eens langs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten