De laatste keynote spreker had als centrale thema 'Rather a safe chaos than a dangerous order...'
Het verhaal van Koos van Houten van ROC Nijmegen sluit hier -zo geeft hij direct toe- niet op aan, men wil hier wel overzicht en inzicht geven aan studenten maar men wil er ook mee willen sturen. Er zit dus ook een stuk controle in.
De presentatie wordt samen met Ep Voordes van Trajectplanner gegeven en start met een technisch probleem: geen internet... Niet zomaar uit het veld geslagen wordt de presentatie gestart vanuit de handout :)
Het ROC Nijmegen kent geen uniform onderwijsmodel. Men wil aan de ene kant ruimte laten en aan de andere kant inzicht geven en verkrijgen. Er wordt een koppeling gelegd tussen het examenregelement en de onderwijseenheden met toetsen. Vroeger kon een team naar de administratie gaan met het verzoek diploma's aan te maken, zonder dat daar enige controle op was. Op wat de studenten hadden gedaan en de behaalde resultaten. Door dit allemaal vast te leggen, verdwijnt er wel heel veel flexibiliteit voor docenten. Er moet veel meer (alles?) van te voren vastliggen! In elk geval alles dat meetelt voor het examen moet worden gecontroleerd door medewerkers van het examenbureau.
Het is echt opvallend dat de eerdere futurewatchers het meer over loslaten hebben en vertrouwen en dat ROC's ten gevolge van de landelijke controle- en beheersingsdrift ook steeds meer willen controleren. De schaalgrootte van de ROC's heeft hierin ook een rol! Als de verantwoordelijkheid heel laag wordt gelegd, wat is dan nog het bestaansrecht van het overkoepelend geheel? Maar dit terzijde, de presentatie gaat over de digitale OER :)
De livedemo van de functionaliteit van de tool is lastig te volgen, de kleine lettertjes zijn vast geschikt voor de werkplek maar minder voor op de beamer.
Men heeft ook beoogd verschillen in authorisatie aan te brengen, niet iedereen mag alles wijzigen. Hierdoor wordt een stuk uniformiteit geregeld.
Het beheer van de OER-en is volgens het ROC heel erg vergemakkelijkt en geeft veel inzicht in de mate waarin men het op orde heeft. Ook de verantwoording van de 850 uur kan met deze methodiek worden geregeld, best een bezoekje aan ROC-Nijmegen waard!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten