woensdag 21 maart 2012

Temmen van het projectenmonster

Hans Steneker en Noud Heuvelmans zijn collega's van ROC Eindhoven (IM) en experts op het gebied van projectmanagement. Voorafgaand aan hun presentatie "Temmen van het projectenmonster"zie ik ze het raam afplakken met flip-over papier. Het contrast van de powerpoint laat te wensen over. Dit project hebben ze in ieder geval onder controle.

Eerst krijgt de zaal een oefening in projectmatig werken: in twee minuten een plan voor een paasei opleveren. Onbekenden werken ineens met elkaar samen om het doel te bereiken. Prachtig! Er wordt geschreven en getheoretiseerd. Na twee minuten levert een groep een plan op: Chocoladeletters van Sinterklaas smelten. Ei leegblazen. Vullen met gesmolten chocola en klaar. Anderen wilden eerst weten wie de doelgroep was en wat o.a. het beschikbare budget was. Lessons learned: eerst duidelijkheid krijgen over de in’s en out’s van je, project.

De presentatie beschrijft een draak met zeven koppen: het projectenmonster. Voordat ze beginnen vragen ze de zaal welke vraag ze in ieder geval beantwoord willen hebben. Iedere kop van de draak is namelijk weergegeven in een aparte presentatie. De zaal kan kiezen uit 8 presentaties (Koppen) en kiest “de duivelsdriehoek”: Geld, kwaliteit en tijd.

In dit onderdeel gaat het over de rol van de opdrachtgever, de projectleider , de projectmedewerkers, de klant. Quote: “Als een project mislukt heeft de opdrachtgever gefaald, niet de projectleider”. De presentatoren triggeren steeds discussie met de zaal die vaak met duidelijke kennis van zaken maar met uiteenlopende standpunten reageert. Een boeiende benadering.

Daarna volgt op verzoek van de zaal nog een andere kop: “Project in Control”, waarin de projectmethodiek van ROC Eindhoven wordt toegelicht, en wordt de rol van de tool “Principal Toolbox” belicht. EEn boeiend en verhelderend verhaal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten